Optisch naar tulp

Een optisch naar tulp omvormer of converter zet een digitaal optisch signaal om in een elektrisch analoog signaal. Deze optische tulp omvormers zijn ideaal als je een apparaat met een optische uitgang zoals een Blu-ray disk speler op een analoge ingang van een versterker wilt aansluiten. De optische omvormer of converter zorgt ervoor dat het optische digitaal signaal omgezet wordt naar een analoog signaal van hoge kwaliteit. Op deze manier kun je elk apparaat van een optische toslink link ingang voorzien. Sluit het analoge signaal met een zo kort mogelijke kabel voorzien van tulp stekkers aan op je versterker. Gebruik voor de lange verbindingen zoveel mogelijk optische kabels.

Wanneer gebruik je een optisch naar tulp omvormer?

Er zijn enkele situaties waarin een optisch naar tulp tulp omvormer uitstekend van pas komt. Stel je hebt een apparaat met alleen een optische uitgang zoals een Blu-ray speler. Je wil deze graag op je audio installatie aansluiten, maar die heeft geen optische (toslink) ingang. Het signaal dat uit de Blue-ray speler komt is dus optisch en digitaal, terwijl de ingang van de audio versterker elektrisch en analoog is. Je hebt dan een optisch naar tulp omvormer nodig die het digitale optische signaal omzet naar een elektrisch analoog signaal. Een optisch naar tulp omvormer verzorgt beide conversies: van optisch naar elektrisch en van digitaal naar analoog.

Hoe gebruik je een optisch naar tulp omvormer?

Je sluit de optische kabel die van je Blue-ray speler komt aan op de optische ingang van de omvormer. Daarna sluit je de omvormer met een tulp kabeltje aan op de analoge aux, disc of tape ingang van je versterker. Daarna steek je de kabel van de adapter in de omvormer. Vervolgens steek je de adapter in het stopcontact. Kijk ook even of de omvormer een aan/uit schakelaar heeft en zet die op aan. Sommige optisch naar tulp omvormers zijn uitgerust met twee ingangen: een digitale optische ingang en een digitale coaxiale ingang. De optie schakelaar bepaalt welke ingang gebruikt wordt. Voor het hier gegeven voorbeeld moet deze op “optisch” gezet worden.

Het dubbele voordeel van een digitale optische kabel

Digitale optische verbindingen worden steeds meer gebruikt in de audio wereld en dat is niet voor niets. Ze hebben namelijk een dubbel voordeel ten opzichte van elektrische analoge verbindingen: 1. het transport is optisch en 2. Het signaal is digitaal. Hierdoor wordt de kwaliteit van de signaaloverdracht drastisch verbeterd. Hoe werkt dat? Veel geluidsdrager zoals CD en Blu-ray disk, maar ook audio computer bestanden zijn digitaal. Zolang het signaal digitaal blijft heb je geen last van kwaliteitsverlies. Je kunt het signaal eenvoudig over korte of lange afstand transporteren. Hou het signaal dus zolang mogelijk digitaal en converteer niet onnodig naar elektrisch.

Optisch signaal is storing proof

De bedoeling is dat een signaal zo zuiver mogelijk, dus zonder storingen, wordt overgedragen binnen een totale audioketen. Om dit te bewerkstelligen wordt vaak een optisch naar tulp converter ingezet die storingsvrij een optisch signaal omzet in een elektrisch signaal. Een optisch signaal heeft boven een elektrisch signaal als voordeel dat het geen last heeft van elektrische invloeden zoals interferentie en inductie. Het signaal wordt dus veel minder snel verstoord. Hierdoor is een optische signaaloverdracht bij vele audio liefhebbers favoriet. Dit is de reden dat met name in de HiFi wereld de digitale optische verbinding de voorkeur geniet boven elke andere manier van koppeling van audio componenten. Veel audio liefhebbers geven ondanks de iets hogere kosten de voorkeur aan digitale optische verbindingen tussen hun apparatuur. Waar nodig wordt daarom een optisch naar tulp omvormer ingezet.

Optisch signaal transport

Er is een groot verschil tussen elektrisch en optische overdracht. Bij een elektrisch digitaal signaal wordt het signaal door een koper kabeltje verzonden, vergelijkbaar met een stroomkabeltje. Bij het versturen van een optisch signaal daarentegen wordt het digitale signaal door de verzender, met behulp van een laserdiode, omgezet in lichtpulsen. Deze lichtpulsen worden door de optische kabel getransporteerd. Deze optische kabel bestaat uit een dunne glasvezel met aan beiden zijden een optische koppeling. In de audiowereld wordt hiervoor de Toslink koppeling gebruikt. De optische ontvanger gebruikt een lichtgevoelige diode of transistor om de lichtpulsjes weer om te zetten in een elektrisch digitaal signaal. Daarna kan het signaal door de achterliggende elektronica verder verwerkt worden.

Signaal omzetten met optisch naar tulp omvormer

Uiteindelijk zal een digitaal signaal naar een analoog signaal moeten worden omgezet om het via luidsprekers hoorbaar te maken. Het optische digitale signaal moet dus omgezet worden naar een elektrisch analoog signaal. De optimale situatie is om dit zo laat mogelijk in de keten te doen. In de praktijk wordt dit vlak voor de analoge audio versterker gedaan. Het omzetten van het digitale optische signaal naar een analoog elektrisch audio signaal gebeurt via een optisch naar tulp omvormer en gaat in twee stappen. De eerste stap is het omzetten van het digitale optisch signaal in een elektrisch digitaal signaal. Deze omzetting wordt gedaan met een lichtgevoelige diode of transistor. In een optisch naar tulp converter is dit onderdeel direct achter de optische toslink aansluiting gemonteerd. Daarna wordt het digitale elektrische signaal omgezet naar een analoog elektrisch signaal waarmee een versterker vervolgens uit de voeten kan. Vooor het omzetten van digitaal naar analoog signaal zit er een chip in een optisch naar tulp omvormer die dit werk doet. Deze chip wordt in vaktaal een DAC, Digitaal Analoog Convertor, genoemd.

Optisch naar tulp omvormer: aansluiten analoge versterker

Uiteindelijk moet het inzetten van een omvormer van optisch naar tulp leiden tot het best mogelijke audio signaal. Als het geluidssignaal niet hoorbaar zou verbeteren, heb je immers niets aan welke omvormer dan ook Heb je een kwalitatief goede, klassieke analoge versterker zonder optische ingang en wil je je apparatuur toch via een optische kabel aansluiten? Dat kan dus via een optisch naar tulp omvormer. Uiteraard werkt dit bij zowel een moderne analoge transistor versterker als bij een klassieke buizen versterker. Wel moet je nog even letten op het aantal kanalen. Een stereo versterker werkt immers anders dan een surround versterker.

Optisch naar tulp omvormer: stereo of surround signaal?

De audiofiel luistert voornamelijk naar stereo, de liefhebber van beeld doet dat graag met een geluidssysteem dat een meer ruimtelijke weergave biedt dan stereo. De keuze voor een specifieke optisch naar tulp omvormer is dus afhankelijk van het aantal om te vormen kanalen. Afhankelijk van de converter en de opbouw van het digitale signaal, wordt het signaal door de optisch naar tulp omvormer naar twee kanalen stereo, 6 kanalen Dolby 5.1 of 8 kanalen Dolby 7.1 omgezet. De afzonderlijke analoge kanalen worden door een analoge versterkertrap nog eens tot op het gewenste niveau versterkt en daarna op de luidsprekers aangesloten.

Optisch naar tulp omvormer: coaxiaal digitaal signaal

Het is ook mogelijk om in plaats van een optisch digitaal een coaxiaal digitaal signaal te gebruiken. Het verschil zit hem in de soort kabel en in de connectoren die worden gebruikt, de kabel is dus direct herkenbaar. Om het audio signaal storingsvrij over te dragen, heb je een kabel nodig die zeer hoge frequenties, veel hogere dan gebruikt in een audio signaal, kan overbrengen. Deze kabels staan in de hoogfrequent techniek bekend als coaxiaal kabels. Hier ontleent de elektrische digitale ingang van een omvormer zijn naam aan, deze wordt vaak “coaxiaal ingang” genoemd. Gebruik voor een coaxiaal ingang niet een willekeurige audio kabel, maar een coaxiaal kabel met een impedantie van 75 Ohm. Als connector van deze kabel wordt meestal de bekende tulp stekker gebruikt, vandaar ook de naam optisch naar tulp.

Vragen en advies over omvormer van optisch naar tulp

Heb je vragen over het omvormen van optisch naar tulp, heb je vragen over welke van onze optisch naar tulp omvormers te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optisch naar tulp omvormer te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links