HDMI naar optisch omvormer

Een HDMI naar optisch omvormer wordt gebruikt om het audiodeel van een HDMI signaal te kunnen aftappen. De omvormer heeft een HDMI in- en uitgang en kan hierdoor eenvoudig in een HDMI-keten worden opgenomen. Deze omvormer heeft verschillende audio-uitgangen waarmee het audiosignaal op diverse andere audioapparatuur kan worden aangesloten. De omvormer zorgt naar wens voor het omzetten van het audiosignaal naar een digitaal optisch signaal, een digitaal elektrisch signaal of een analoog stereo signaal. Hierdoor heb je alle vrijheid om het audiosignaal dat door de omvormer van het HDMI-signaal wordt afgetapt aan elke gewenst audioapparaat aan te sluiten.

Hoe werkt een HDMI signaal?

Om goed te begrijpen wat er allemaal mogelijk is met deze omvormer, is het belangrijk om te weten wat er allemaal mogelijk is met een HDMI signaal. HDMI is een signaalnorm die ontworpen is voor het probleemloos koppelen van audiovisuele apparatuur zoals flatscreen tv’s, Blu-ray spelers, digitale televisie ontvangers, harddisk recorders etc. Het video- en audiosignaal wordt digitaal over één HDMI-kabel verstuurd, waardoor je niet meer een hele snoerenspaghetti van het ene naar het andere apparaat hebt lopen. Het HDMI-signaal is speciaal ontwikkeld om eenvoudig flatscreen tv’s, digitale tv ontvangers, Blu-ray disk spelers en andere audiovisuele apparatuur op elkaar aan te sluiten. Het signaal is volledig digitaal. Dit heeft vele voordelen ten opzichte van het vroegere analoge signaal. Het digitale HDMI-signaal is weinig storingsgevoelig en kan zonder problemen met een kabel van maximaal 10 meter van het ene apparaat naar het andere worden overgebracht.

HDMI naar optisch omvormer: het aansluiten van audio apparatuur

De luidsprekers in je flatscreen tv zijn op zich meestal wel oké, maar de beleving van bijvoorbeeld een spannende actiefilm wordt nog een stuk beter als je het audiosignaal via je audio-installatie kunt weergeven. Dat kun je doen je videospeler via HDMI aan te sluiten op je audio-installatie. Maar wat als je audio-installatie geen HDMI aansluiting heeft? Met een HDMI naar optisch omvormer is dat eenvoudig op te lossen. Je sluit de omvormer via een HDMI kabel op je tv, tv-ontvanger of Blu-ray disk speler aan. Vervolgens leg je de audioverbindingen vanaf de HDMI naar optisch omvormer. Het is ook mogelijk om de HDMI naar optisch omvormer tussen twee apparaten aan te sluiten, de HDMI naar optisch omvormer heeft hiervoor een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang. De omvormer heeft verschillende audio uitgangen, ieder met zijn eigen mogelijkheden. We bespreken hieronder de mogelijkheden zodat je voor jouw situatie de meest optimale oplossing kunt kiezen.

HDMI naar optisch omvormer: optische digitale uitgang

De eerste optie is de optische digitale uitgang. Heb je een optische toslink / SPDIF ingang op je audio installatie dan heeft deze optie de voorkeur. Optische digitale signalen hebben een aantal voordelen boven elektrische signalen. Een optisch signaal is niet gevoelig voor elektrische inductie. Omdat de optische kabel geen elektriciteit geleidt, kun je ook geen last krijgen van aardlussen die een nare brom in audioapparatuur kan veroorzaken. Bij optische verbindingen wordt in de audio wereld altijd gebruikgemaakt van digitale signalen. In de HDMI naar optisch omvormer bevindt zich een laserdiode die het elektrische digitale audio signaal van enen en nullen omzet in lichtpulsjes. Deze worden via de glasvezel in de optische kabel naar het ontvangende apparaat getransporteerd. De lichtpulsjes worden er door een lichtgevoelige transistor of diode weer omgezet in een digitaal elektrische signaal. Dit gaat allemaal real time en zonder verlies van kwaliteit.

HDMI naar optisch omvormer: coaxiaal digitale SPDIF uitgang

Heeft het ontvangende apparaat geen optische ingang maar wel een digitale SPDIF coaxiale ingang, dan is dit een goede tweede keus om de HDMI naar optisch omvormer op aan te sluiten. Sluit de omvormer aan met een coaxkabel die geschikt is voor digitale signaaloverdracht. Deze kabels hebben een hoger frequentiebereik dan de reguliere afgeschermde audiokabels. Ze staan in de hoogfrequenttechniek bekend als coaxiaal kabels. De digitale SPDIF in- en uitgang op audioapparatuur en dus ook op de HDMI naar optisch omvormer dankt hier ook zijn naam aan.

HDMI naar optisch omvormer: analoge stereo tulp of 3,5 mm jack uitgang

Heeft je audioapparaat geen optische toslink ingang en ook geen digitale coaxiaal SPDIF ingang, dan kun je altijd nog gebruikmaken van de analoge stereo uitgang die op de HDMI naar optisch omvormer beschikbaar is. Je sluit dit analoge stereosignaal aan met twee tulpstekkers (ook wel cinchstekkers genoemd) of met een 3,5 mm stereo audio jack. Een analoog signaal heeft een hogere storingsgevoeligheid. Gebruik je het analoge stereosignaal, plaats de omvormer dan zo dicht mogelijk bij het apparaat waar je het analoge signaal op aan wilt sluiten en gebruik een zo kort mogelijke analoge audiokabel. Het is geen probleem de HDMI naar optisch omvormer met een lange HDMI-kabel aan te sluiten. Het HDMI-signaal is een robuust digitaal signaal en heeft geen last van kwaliteitsverlies ook niet bij een wat langere kabel.

HDMI naar optisch omvormer aansluiten: energievoorziening

Hoe je de diverse audiosignalen kunt “routen” van en naar je apparatuur hebben we hiervoor uitgelegd, Daarvoor zijn er – al naar gelang het gewenste resultaat - altijd meerdere mogelijkheden, met bijbehorende bekabeling. Daarnaast moeten er nog een andere koppeling tussen de apparaten worden gelegd. De HDMI naar optisch omvormer bevat namelijk ook actieve elektronische componenten die van energie voorzien moeten worden. De omvormers worden daartoe geleverd met een netspanningsadapter die de energievoorziening verzorgt zodat de HDMI naar optisch omvormer zijn werk kan doen. Hou er dus rekening mee dat je een vrij stopcontact nodig hebt bij je videospeler en audio-installatie waarop je de HDMI naar optisch omvormer kunt aansluiten.

Stereo of Dolby surround?

Een HDMI naar optisch omvormer heeft drie audio signaaluitgangen. De eerste is de digitale optische aansluiting die je met een Toslink optische stekker aansluit. De tweede is het digitale elektrische SPDIF signaal dat je met een coaxiaal kabel aansluit. Beide digitale signalen zijn geschikt voor zowel stereo audiosignaal als een dolby surround signaal. Afhankelijk van het type HDMI naar optisch omvormer wordt Dolby 5.1 of Dolby 5.1 en 7.1 ondersteund. Wil je dus bij een film van het originele Dolby surround signaal kunnen genieten, dan is het belangrijk dat je een van de twee digitale signaaluitgangen gebruikt en deze op een surround audio installatie aansluit. Er moet natuurlijk wel een Dolby audio signaal over de HDMI-kabel aangeboden worden. Dolby surround is op Blu-ray disk bij alle moderne filmproducties beschikbaar. Bij normale cd’s en normale muziekopnames is er alleen een stereosignaal beschikbaar. Voor het weergeven van cd’s kun je zowel de digitale optische of elektrische uitgang, maar ook de analoge stereo-uitgang van de HDMI naar optisch omvormer gebruiken.

Vragen en advies

Heb je vragen over een HDMI naar optisch omvormer, heb je vragen over welke van onze omvormers te kiezen of wens je een meer technische vraag over een HDMI naar optisch omvormer te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links