5 meter optische kabels

Wil je een audiosignaal over een wat langere afstand van het ene naar het andere apparaat transporteren, dan is een optische kabel 5 meter een goede keus. Met een optische kabel 5 meter heb je ruim voldoende mogelijkheden om audiocomponenten die op verschillende plaatsen in een kamer of andere ruimte staan met elkaar te verbinden. Een digitale optische kabel is ideaal om een audiosignaal over een langere afstand te transporteren, omdat deze niet gevoelig is voor inductie en capacitieve koppeling. Je hebt dus nooit last van brom of andere hinderlijke bijgeluiden. Kies voor een stevige optische kabel 5 meter met voldoende mechanische bescherming.

Optische kabel 5 meter voor hoge kwaliteit signaaloverdracht

Een optische audiokabel biedt een hoge kwaliteit signaaloverdracht. Dit is de reden dat veel audioliefhebbers voor een digitale optische kabel kiezen in plaats van een elektrische analoge kabel. Digitale overdracht en opslag heeft door de vele voordelen een hoge vlucht genomen. Veel muziek wordt tegenwoordig alleen nog maar digitaal aangeboden, op DVD, Blu-ray disk of als downloadbaar bestand. Een digitaal bestand van hoge kwaliteit blijft deze kwaliteit behouden en klinkt na jaren nog steeds even fris. Om de kwaliteit te behouden is het belangrijk om de verschillende audioapparaten niet analoog maar digitaal met elkaar te koppelen. Alleen op die manier treedt er geen kwaliteitsverlies op. Bij de start van digitale audio waren er twee manieren beschikbaar om componenten onderling digitaal op elkaar aan te sluiten. De elektrische digitale coaxiaal aansluiting ook wel SPDIF aansluiting genoemd. Deze aansluiting maakt gebruik van een coaxiaal kabel die voorzien is van twee tulp connectors. De tweede is de optische Toslink aansluiting, deze wordt aangesloten met een speciale optische kabel voorzien van twee male Toslink connectors. De optische kabel 5 meter geniet de voorkeur vanwege zijn ongevoeligheid voor inductieve en capacitieve koppeling en de elektrische isolatie.

Optische kabel 5 meter nader bekeken

Een optische kabel 5 meter verschilt van de traditionele analoge audiokabel. Om een goede optische kabel 5 meter te selecteren en hem optimaal te gebruiken is het handig om te weten hoe deze werkt en in elkaar zit. Een gewone analoge audiokabel draagt het audiosignaal elektrisch over. Hiervoor wordt elektrisch zuiver koper gebruikt, dit koper heeft een hoge zuiverheidsgraad waardoor het uitstekend elektrische signalen geleidt. De signalen die tussen audiocomponenten verstuurd worden, hebben een laag signaalniveau. Hierdoor zijn de signalen gevoelig voor invloeden van buitenaf. Om deze reden is een elektrische audiokabel altijd goed afgeschermd door een koperen omvlechting. Deze werkt als een kooi van Faraday waardoor het merendeel van de storende invloeden uit de omgeving, zoals bromsignalen van het lichtnet, worden afgeschermd. Toch willen er nog wel eens problemen optreden met analoge elektrische audiokabels die de signaaloverdracht hoorbaar nadelig beïnvloeden. Om deze problemen op te lossen is de optische audiokabel geïntroduceerd. Via een optische kabel wordt het audiosignaal niet meer elektrisch maar met lichtpulsjes overgedragen. Door de opkomst van digitale audio is er meteen voor gekozen om het signaal niet meer analoog naar digitaal over te dragen.

De anatomie van een optische kabel

We weten nu dat een optische kabel 5 meter geen elektriciteit maar lichtpulsjes geleidt. Maar hoe is een optische kabel geconstrueerd? Omdat een optische kabel licht moet kunnen geleiden is deze heel anders opgebouwd dan een kabel die elektriciteit kan geleiden. Dit type kabel bevat geen kopergeleiders, maar een optische lichtgeleider. Deze optische geleider is gemaakt van een transparant kunststof of glas dat uitgerekt is tot een lange vezel. Licht dat er aan de ene kat ingaat komt er aan de andere kant weer uit. De optische eigenschappen van het materiaal zorgen ervoor dat het licht dat eenmaal in de geleider zit, door de reflectie van de wanden heen en weer gereflecteerd wordt tot het bij het uiteinde aankomt waar het licht de kabel weer kan verlaten. Het maakt niet uit of de kabel in een bocht ligt, het licht wordt door de reflectie van de wanden netjes richting uitgang getransporteerd. Op deze manier is de optische kabel in staat om zonder grote verliezen de digitale lichtpulsjes van het ene apparaat naar het andere te transporteren. Aan de uiteinden van een optische kabel zitten optische connectoren. Deze connectoren maken het eenvoudig om audiocomponenten optisch te koppelen.

Koppelen van optische kabel 5 meter met een Toslink connector

De speciale optische connector aan beide uiteinden van een optische kabel 5 meter staat bekend als Toslink connector. Deze connector is bedacht door de audiofabrikant Toshiba die de connector de naam Toshiba link, afgekort Toslink heeft gegeven. De Toslink connector is de wereldwijde standaard geworden voor het optisch koppelen van audioapparaten. Een Toslink connector heeft aan het uiteinde een hol metalen pennetje, daar zit het uiteinde van lichtgeleider in. De connector heeft een vierkante basis waardoor hij nooit te verwarren is met een ander connector. Een Toslink aansluiting op een audiocomponent is meestal afgesloten met een verend klepje om de aansluiting tegen stof te beschermen. Steek de connector in de aansluiting tot deze vastklikt, de optische connectie is dan gelegd. Er bestaan twee uitvoeringen van de Toslink connector: de standaard en de mini Toslink connector. De mini connector is ontwikkeld omdat de standaard connector te groot is om in mobiele audioapparatuur te gebruiken. Speciaal voor dit doel is er een variant ontworpen die te combineren is met een 3,5 analoge audioaansluiting. De mini Toslink connector lijkt daardoor veel op een 3,5 mm audio plug, maar is een paar millimeter langer en heeft niet de bekende metalen ringen.

Vragen en advies

Heb je vragen over optische kabel 5 meter, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische kabel 5 meter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links