3 meter optische kabels

Heb je net even wat meer lengte nodig om je audioapparatuur te verbinden, bijvoorbeeld omdat ze op 2 plekken is opgesteld, dan is een optische kabel 3 meter een goede keus. Met een optische kabel 3 meter heb je ruim voldoende lengte om alle audioapparatuur die in de buurt van elkaar staat opgesteld op elkaar aan te sluiten. Kies je voor een digitale optische verbinding tussen je audio apparatuur? Dan ben je altijd verzekerd van een optimale signaaloverdracht. Een verbinding met een digitale optische audio kabel behoudt de hoge kwaliteit van het audio signaal. Je kunt kiezen uit diverse uitvoeringen en merken optische kabel 3 meter of langer.

Digitale audioverbinding met optische kabel 3 meter

Veel audioliefhebbers geven terecht de voorkeur aan een digitale optische verbinding boven de elektrische analoge verbinding om hun audio componenten met elkaar te verbinden. De digitale optische kabel 3 meter heeft een aantal voordelen waardoor deze superieur is vergeleken met de alternatieven die er op de markt zijn. De optische kabel 3 meter is door de universele Toslink connector niet alleen handig in gebruik, de kabel en aansluitingen zijn ongevoelig voor storingen. Waar analoge elektrische kabels gevoelig zijn voor inductie waardoor nare brom en andere bijgeluiden kunnen opstaan, is de optische kabel 3 meter geheel ongevoelig voor de invloeden van elektromagnetische interferentie. Het audiosignaal wordt in een optische kabel 3 meter niet door elektrische, maar door middel van optische lichtpulsen overgebracht. Veel muziek wordt tegenwoordig in hoge kwaliteit digitaal aangeboden en opgeslagen. Je wilt natuurlijk deze hoge digitale kwaliteit handhaven en het signaal pas op het laatste moment in de eindversterker omzetten naar een analoog signaal. Het is dus een goed idee om de hele keten van audioapparatuur en verbindingen digitaal uit te voeren. Een optische kabel 3 meter is isolerend met als bijkomend voordeel dat er nooit een vervelende brom veroorzakende aardlus gecreëerd wordt.

Opbouw van de optische kabel 3 meter

Een optische kabel 3 meter is in verschillende lagen opgebouwd. Aan de buitenkant zit een beschermende mantel. Deze Bescherming kan bestaan uit een simpele, stevige hol kunststof busje. De mantel kan bestaan uit een of meerdere extra buitenmantels. Deze kunnen uit verschillende slijtvaste materialen bestaan, die de kabel beschermen tegen knikken, beschadigingen en tegen inkerving door scherpe objecten. Welke uitvoering voor jou de meest geschikte is hangt helemaal van het doel, waar je de kabel voor wilt gebruiken af. Wordt een kabel permanent geïnstalleerd, of op steeds wisselende locaties wordt ingezet, waar mensen met hun werkschoenen op de kabel kunnen gaan staan. In het eerste geval is een goedkope kabel zonder extra mantel voldoende. In het tweede geval kun je beter een wat duurdere professionele kabel met dubbel afscherming en robuuste Toslink connectors nemen. Het hart van een optische kabel bestaat uit de lichtgeleider. Dit is het deel van de kabel dat de digitale lichtpulsjes van het ene uiteinde naar het andere uiteinde transporteert. De beide uiteinden van een optische kabel zijn voorzien van een optische Toslink connector. Deze universele optische connector maakt het eenvoudig om een optische kabel te verbinden met elk audio apparaat wat een optisch in- of uitgang heeft.

Eigenschappen van een optische kabel 3 meter

Het digitale audiosignaal wordt in het verzendende audioapparaat door een laserdiode in lichtpulsjes omgezet. Deze lichtpulsjes komen via de Toslink connector de lichtgeleider van de optische kabel binnen. De optische geleider is van een transparant materiaal gemaakt met optische eigenschappen waardoor het laserlicht door de binnenwanden gereflecteerd wordt en niet uit de geleider kan ontsnappen. Hierdoor blijft het licht in de geleider gevangen tot het andere uiteinde van de kabel bereikt wordt en het daar naar buiten komt. Aan beide zijden van de kabel zit ook een optische Toslink connector gemonteerd. In het ontvangende apparaat worden de laserpulsen door een lichtgevoelige chip opgevangen en in een digitaal elektrisch audiosignaal omgezet. Bij korte optische kabels bestaat de lichtgeleider uit hoogwaardig transparant kunststof. Dit is goedkoop en voldoet uitstekend voor de korte afstanden. Bij de langere kabels geeft de kunststof door interne verstrooiing te veel demping en blijft er te weinig licht over voor een betrouwbare verbinding. Daarom wordt bij langere kabel geen kunststof, maar een glasvezel gebruikt. Glasvezel heeft een veel lager interne verstrooiing, waardoor over langere afstanden voldoende signaal overblijft om een betrouwbare verbinding te garanderen.

Toslink connector

Toshiba was de eerste audiofabrikant die op de markt kwam met een CD speler en versterker met optische digitale aansluitingen. Om beide componenten met elkaar te verbinden ontwikkelde Toshiba een eigen optische connector. Deze connector kreeg de naam Toshiba Link wat afgekort werd tot Toslink. Veel audiofabrikanten hebben daarna hun audioapparatuur uitgerust met een optische aansluiting. Om compatibel met elkaar te blijven is de Toslink connector als universele optische audio afsluiting uitgeroepen. Een optische kabel 3 meter is altijd uitgerust met twee male Toslink connectors. Een optische in- of uitgang van een audiocomponent is altijd uitgerust met een female Toslink connector. Het is mogelijk een optische kabel te verlengen door een female-female koppelstuk te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat elke connectie een signaaldemping geeft. Het gebruik van meerder kortere kabels achter elkaar is af te raden. Je kunt in dat geval beter één lange kabel kopen. Toslink connectors zijn er in de uitvoeringen standaard en mini. De mini toslink connector wordt vaak gecombineerd met een 3,5 mm analoge audio jack. Hierdoor ontstaat een ruimtebesparende gecombineerde aansluiting. Waar je of een 3,5 mm jack of een mini Toslink connector in kunt steken.

Vragen en advies

Heb je vragen over optische kabel 3 meter, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische kabel 3 meter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links