20 meter optische kabels

Om audio te verzenden over een lange afstand, is een optische kabel een goede keuze. Een 20 meter lange optische kabel zorgt ondanks de afstand voor een stabiel en helder signaal. Dankzij de technologie met glasvezel en licht, is het probleem van elektrische storingen bij de connectoren opgelost. Zo kun je jouw apparatuur ook op lange afstand goed aansluiten, dus kun je zelfs gebruik maken van een optische kabel van 20 meter. Er zijn verschillende uitvoeringen van deze Toslink-kabels, met uiteenlopende kleuren.

Hoe werkt een optische kabel 20 meter?

Met een optische kabel, ook wel een Toslink-kabel genoemd, kun je twee moderne audio-apparaten met elkaar verbinden, zoals een dvd-speler en een surround-receiver. De apparaten moeten dan uiteraard beide een aansluiting hebben voor een optische kabel. Het signaal wordt digitaal verstuurd, in tegenstelling tot analoog. In de kabel zitten glasvezels, die worden gebruikt om aan de hand van lichtsignalen data te verzenden. Dit is geen laser, maar een simpel ledje. Deze kabel kan digitale audiosignalen verzenden, zoals Dolby Digital en DTS. HD-surround formaten, zoals bijvoorbeeld Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio, maar ook surround LPCM, kunnen daarentegen niet via een optische verbinding gaan. Voor zo'n signaal heb je een HDMI-kabel nodig. Een groot voordeel van een optisch signaal is de elektrische isolatie. Dat betekent dat er geen elektronische stromen worden verzonden van het ene naar het andere apparaat. Bij niet-optische signalen kan er een ruis of een brom ontstaan door lekstroom, maar bij een optische kabel gebeurt dit niet. Vooral over langere afstanden, zoals bijvoorbeeld een afstand van 20 meter, biedt een optische kabel een stabiel signaal. Een optische kabel van 20 meter zal dus een helderder signaal verzenden dan bijvoorbeeld een digitaal coaxiaal-kabel va die lengte.

Toslink en S/PDIF

De naam 'Toslink' is een samenvoeging van 'Toshiba' en 'Link'. Dit bedrijf heeft de optische kabel gestandaardiseerd, daarom worden de termen 'Toslink' en 'optische kabel', ook door elkaar gebruikt. Deze Toslink-kabel is gebaseerd op de standaard S/PDIF. Dit is een afkorting voor Sony/Philips Digital Interface Format, ook wel IEC 958 type II genoemd. S/PDIF is een standaard die is ontwikkeld door Sony/Philips voor professionele audio, maar er is ook een iets simpelere variant ontworpen om te gebruiken als consumentenversie. Dat interface is dan ook bedoeld voor standaard audio-apparatuur, zoals cd-spelers en dvd-spelers. Toshiba heeft de optische kabel ontworpen op basis van dit interface, door het te combineren met glasvezels. De specificatie kan echter gebruikt worden in verschillende types kabels en connectors, ook analoge. De Toslink-kabel is een optische variant, die gebruikt kan worden voor verschillende lengtes, waardoor er tegenwoordig ook 20 meter lange optische kabels bestaan. Bij langere varianten wordt er in combinatie met sommige apparaten wel eens een signaalversterker gebruikt. Dit omdat optische kabels iets gevoeliger zijn dan andere soorten kabels, wanneer de kabel wordt bewogen of om een hoek wordt gelegd.

Afscherming en materiaal

Een optische kabel van 20 meter is wat kwetsbaarder dan andere types kabels. Wanneer je erop gaat staan of ze om een scherpe hoek legt, kan het gebeuren dat de verbinding verstoord wordt. Probeer daarom ook, vooral bij optische kabels van 20 meter lang, om ze niet strak de hoek om te leggen, maar om een rondere bocht te nemen. Door het aparte design van de connector kan ook deze niet in een te scherpe bocht worden ingestoken. Hou daar rekening mee bij het plaatsen van de apparatuur: zet de kabel niet klem tussen de muur en het apparaat, maar zorg dat er wat bewegingsruimte blijft om te manoeuvreren. Ondanks de fragiliteit van de kabel is de Toslink juist geschikt voor langere afstanden, vanwege het stabiele signaal. De kabels kunnen ook veilig worden afgeschermd met een kabelmantel of een kabelgoot, zodat er geen mensen of huisdieren overheen wandelen of aan kunnen komen. Enkele soorten kabels hebben ook al extra afscherming, zoals een textiel kabelmantel, sterker materiaal mantel of geleider, of bijvoorbeeld een vergulde connector. Zo'n connector is beschermd tegen corrosie, maar het vergulden heeft verder geen effect op de kwaliteit van het signaal.

Wat is het verschil tussen optisch en analoog?

Oudere soorten kabels verzenden de informatie op analoge wijze. Er wordt dan een elektrisch signaal verzonden om audio of video te versturen. Bij zo’n soort kabel kan er echter ruis ontstaan, waardoor er bij analoge kabels veel verschil in kwaliteit kan optreden. Voorbeelden van analoge kabels zijn de tulp-kabel (RCA) en de jack-kabel. Een digitale kabel heeft een veel stabieler signaal, waardoor je bij alle lengtes een goed audiosignaal zult hebben. Er is weinig kans op ruis door het geluid heen, omdat er geen elektrische signalen worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten digitale kabels, zoals HDMI, optische kabels of de coax digitaal. Tussen de verschillende kabels is wat betreft kwaliteit weinig merkbaar verschil, hoewel bijvoorbeeld HDMI audio én video kan versturen. Over het algemeen worden optische kabels aangeraden voor audio over langere afstanden, omdat deze het stabielste signaal hebben: dit type kabel gebruikt licht en glasvezel voor de dataoverdracht. Een 20 meter optische kabel zal dus een stabiel signaal kunnen leveren.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze 20 meter optische kabels of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links