2 meter optische kabels

Staan je audiocomponenten niet op of naast elkaar? Optische kabels 2 meter zijn dan de ideale lengte om je apparatuur met elkaar te verbinden. Met een kabel van 2 meter heb je altijd voldoende lengte om apparatuur in hetzelfde rack of meubel met elkaar te verbinden. Een digitale optische verbinding biedt altijd de hoogst mogelijke kwaliteit en heeft bij veel audio-enthousiasten de voorkeur boven de veel storingsgevoeligere analoge verbinding. Wij hebben een ruime voorraad optische kabels van verschillend merken en lengtes zoals de handige optische kabel 2 meter. Je kunt kiezen voor een kabel met standaard Toslink connectors of met de mini Toslink connector.

Waarom een optische kabel 2 meter?

De optische kabel 2 meter aan een gestage opmars bezig en inmiddels niet meer weg te denken. Veel varianten zijn al bij veel audio-enthousiasten ingeburgerd voor het verbinden van verschillende audiocomponenten en optische audio in- of uitgang van PC en laptop. Deze populariteit heeft de optische audiokabel te danken aan een aantal eigenschappen. De optische kabel 2 meter is door het gebruik van de universele Toslink connector eenvoudig in gebruik. Doordat het signaal niet via elektrische pulsjes, maar met lichtpulsjes wordt verstuurd is de optische kabel 2 meter ongevoelig voor elektromagnetische invloeden van buitenaf. De optische kabel 2 meter is in staat om een digitaal audiosignaal in full stereo of gecomprimeerd surround 5.1 of 7.1 te transporteren. Veel audio wordt tegenwoordig niet meer analoog maar in een hoge kwaliteit digitaal opgeslagen. Dit heeft vele voordelen. Er kunnen vele uren digitale audio op een kleine harde schijf worden opgeslagen. De hoge kwaliteit van het digitale audiosignaal blijft altijd bewaard. Het is zinvol om ook het transport van een digitaal opgeslagen audio signaal digitaal te doen. Het grote voordeel is dat kwaliteit dan behouden blijft. Het transport van een digitaal signaal kan op twee manieren gedaan worden. Elektrisch of optisch.

Optische kabel, de binnenkant

Een optische kabel 2 meter geleidt de digitale lichtpulsjes die het audiosignaal van het ene naar het andere apparaat vervoeren. Technische zijn er twee manieren om de lichtpulsjes binnen een kabel te geleiden. De eerste optie is een massieve, buigbare kunststof vezel. Dit is een goedkope optie, prima geschikt voor de korte afstanden. In een kunststof lichtgeleider gaat een deel van het lichtsignaal verloren. Dit is geen probleem voor de korte afstanden, maar voor de lange afstanden kan dit wel een probleem zijn. De lichtpulsjes zijn dan zo zwak geworden, dat de ontvanger ze niet goed kan onderscheiden. Daarom wordt voor de langere optische kabels geen kunststof maar een glasvezel toegepast. Een dunne glasvezel geleidt het licht makkelijker, maar is iets duurder. De lichtgeleiders van een optische kabel 2 meter zijn kwetsbaar voor beschadigingen, daarom worden ze voorzien van één of meerdere beschermingslagen. Deze bescherming kan bestaan uit een simpele maar stevige plastic slang, maar ook uit een meerlaags omvlechting. Zorg bij bevestiging ervoor dat je een optische kabel 2 meter nooit scherp buigt. Hier kan de lichtgeleider niet tegen. De lichtgeleider kan knikken of breken. Hierdoor treedt er veel lichtverlies op waardoor de kabel onbruikbaar is geworden.

Welke connectoren gebruiken bij een optische kabel 2 meter?

Wil je een optische kabel 2 meter gemakkelijk aansluiten? Natuurlijk! En daar is goed over nagedacht. Een optische kabel 2 meter is aan beide uiteinden voorzien van een speciale optische stekker. Deze stekker staat bekend als de Toslink connector. De Toslink connector is eenvoudig in gebruik. Steek hem in de optische aansluiting van een audioapparaat tot hij vastklikt. Dat is alles! De standaard Toslink connector is eenvoudig te herkennen aan het vierkante uiteinde, waar een metalen pen uitsteekt. Deze pen bevat het uiteinde van de lichtgeleider. Doe er voorzichtig mee, zorg dat de pen niet beschadigd raakt. Voor mobiele apparaten is een tweede soort Toslink connector geïntroduceerd. De mini Toslink connector. Deze handige kleine connector lijkt sprekend op de 3,5 mm audio connector die je kent van de oordopjes van een smartphone. Op mobiele apparaten is de optische aansluiting gecombineerd met een hoofdtelefoonuitgang. Dit is een handige ruimtebesparende oplossing. Zo heb je twee aansluitingen in één. Toslink kabels zijn verkrijgbaar met standaard of mini Toslink connectors. Er zijn ook handige verloopstukjes waarmee je een standaardstekker omtovert in een mini of andersom. Heb je weinig ruimte achter je audio-installatie, koop dan een haakse Toslink verloopstekker. Je voorkomt het knikken van je kabel.

Storingen en aardlussen

Een optische kabel 2 meter is speciaal ontworpen voor het transporteren van een optisch signaal. Het transporteert op een passieve manier het digitale audiosignaal van het ene audio apparaat naar het andere. Een digitaal audio signaal kan ook elektrisch van de ene audiocomponent naar de andere gestuurd worden. Hiervoor wordt een digitale coaxiaal kabel gebruikt met aan de uiteinden twee tulpstekkers. In de audiowereld is de optische kabel veel populairder geworden dan coaxiaal kabel. De reden hiervoor is de ongevoeligheid van het optische digitaal signaal voor elektromagnetische storingen. Een mooi bijkomend voordeel van de optische kabel 2 meter is dat deze geheel isolerend is. Een optische kabel 2 meter kan dus nooit de in de audiowereld beruchte aardlus creëren. Aardlussen zijn zeer ongewenst omdat ze een bron kunnen zijn van onverwachte bromsignalen in de eindversterker. Voor het aansluiten van een optische kabel 2 meter wordt de universele Toslink optische connector gebruikt. De connector is bedacht door Toshiba en werd door dit audiomerk als eerste toegepast voor het koppelen van hun destijds nieuwste CD speler, met hun nieuwste generatie audioversterkers. Toslink is een afkorting van Toshiba link. Aan een optische kabel 2 meter zitten altijd twee male Toslink connectors.

Vragen en advies

Heb je vragen over optische kabel 2 meter, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische kabel 2 meter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links