15 meter optische kabels
Om optimaal te genieten van je audio zorg je niet alleen voor goede apparatuur, maar ook voor goede kabels om het af te maken. Als je lange afstanden wilt overbruggen, dan is een optische kabel van 15 meter een goede keus. Dankzij de lichttechniek waarop deze kabel werkt, heb je geen last van geruis of gebrom, dat bij andere soorten kabels wel kan ontstaan. Kies voor een optimaal signaal voor jouw apparatuur met een optische kabel van 15 meter!
Hoe werkt een optische kabel 15 meter?
Er zijn verschillende soorten audiokabels, die signaal ofwel analoog ofwel digitaal versturen. De optische kabel valt onder deze laatste categorie. Een analoge audiokabel is bijvoorbeeld de RCA-kabel. Een optische kabel wordt gebruikt om audioapparatuur zoals cd-spelers, dvd-spelers, een soundbar of een console te verbinden aan een audio-uitgang zoals je tv of stereo. Een optische kabel maakt gebruik van licht en glasvezel om informatie op digitale wijze te verzenden, vandaar de naam ‘optisch’. Omdat er op deze manier geen elektronische stromen worden gebruikt om de informatie te versturen, is er ook elektrische isolatie. Dit zorgt ervoor dat er geen brom of ruis kan ontstaan door lekstromen. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een helderder geluid op elke lengte, ook bij een optische kabel van 15 meter. Een nadeel is dat audioformaten als Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio en surround LPCM niet via een optische kabel werken, omdat deze te grote hoeveelheden informatie versturen. Voor zo’n verbinding gebruik je dan weer HDMI. Een optische kabel wordt ook wel Toslink genoemd, een samenvoeging van Toshiba Link, naar de ontwikkelaar van deze audiokabel. Er zijn echter meer merken optische kabels van 15 meter verkrijgbaar, geschikt voor 5.1 surround sound en 7.1 surround sound.
Wat is het verschil tussen Toslink en S/PDIF?
Optische kabels worden ook wel eens S/PDIF genoemd, maar dit is niet hetzelfde als Toslink. Wel hebben ze met elkaar te maken. S/PDIF staat voor Sony/Philips Digital Interface Format. Dit is het formaat dat is ontworpen door Sony/Philips en dat heeft gediend als basis voor de Toslink kabel. Het bedrijf Toshiba heeft op basis van dit protocol in combinatie met glasvezel de optische kabel ontwikkeld. S/PDIF is dan ook geen specifieke connector, maar een protocol op basis waarvan verschillende connectoren kunnen worden gemaakt. Het is dus een manier om gegevens te verzenden. Dit protocol kan met verschillende types kabels en connectors worden gecombineerd, waaronder dus de door Toslink ontworpen optische kabels van 15 meter. Dit S/PDIF protocol laat de formaten Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio en surround LPCM niet toe doordat er dan teveel gegevens in één keer verzonden moeten worden, wat dan ook ten grondslag ligt aan het feit dat je optische kabels hier niet voor kunt gebruiken. De termen S/PDIF, Toslink en optisch worden echter op veel plekken door elkaar heen gebruikt.
Optisch of digitaal coaxiaal?
Er bestaan zoals gezegd meerdere soorten audiokabels, onder te verdelen in analoog en digitaal. Binnen het digitale spectrum vallen ook nog de digitaal coaxiale kabels. Beide soorten kabels versturen de signalen dus op digitale wijze en uiteindelijk is er vrij weinig verschil tussen deze twee kabels. Wat vooral belangrijk is, is of de kabel wel past op het apparaat waarop je het wilt aansluiten. Hoewel er allerlei soorten omvormers bestaan, is het toch de beste keuze om gebruik te maken van de aansluiting voorhanden. Ook is er een verschil in de manier van gegevens verzenden. De optische kabel maakt dus gebruik van ledlicht, waardoor elektromagnetische storingen zelfs bij een 15 meter optische kabel niet voorkomen. Aan de andere kant wordt dit in coaxiale kabels opgelost door goed te isoleren en af te schermen. Daardoor hebben deze kabels ook een bijna even goede kwaliteit. Vooral bij langere kabels is Toslink wel de optie met de meeste voorkeur. Enkel de connector is brozer, dus vooral wanneer je deze in een hoek moet leggen of lastig moet manoeuvreren, kan het gebeuren dat de kabel sneller breekt.
Afscherming
Kabels moeten grote hoeveelheden gegevens verzenden. Als de kabel broos raakt, dan kan er storing optreden in het verzonden signaal. Vooral wanneer je een optische kabel van 15 meter gebruikt, is het belangrijk een kabel te kiezen die van goede kwaliteit is. Deze kabels hebben standaard stevige connectoren, omdat hij juist op dit punt het meest kwetsbaar is. Soms worden de aansluitingen verguld, om ervoor te zorgen dat de koperen aansluiting niet gaat roesten. Verder heeft het vergulden geen invloed op de kwaliteit van de gegevensoverdracht. Een niet vergulde kabel is dan ook een prima optie als de verdere kabel goed wordt afgeschermd en niet slijt door langs schuivende meubels, langs lopende mensen of een verwarming. De connector van een optische kabel is fragieler dan die van andere soorten kabels, dus zorg er altijd voor dat de connector voldoende buigruimte heeft vanuit je apparatuur. Ga geen scherpe bochten aanleggen of de kabel klem zetten tegen een muur, dit zorgt ervoor dat een kabelbreuk kan ontstaan in je optische kabel van 15 meter, waardoor deze het signaal niet meer zonder storingen kan overbrengen.
Vragen en advies
Heb je vragen over één van onze optische kabels van 15 meter of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.
Kunnen wij jou helpen?