10 meter optische kabels

Wil je een audio-installatie aansluiten op bijvoorbeeld een digitale radio-ontvanger in een naburige kamer, dan komt een optische kabel 10 meter prima van pas. Een optische kabel 10 meter is een prima keus om een digitaal audiosignaal zonder verlies van de ene naar de andere kamer te transporteren. Deze kabel is de ideale vervanger voor lange analoge audiokabels die gevoelig zijn voor netspanningsbrom en ander vormen van storing. Werk de kabel netjes weg of kies, als de kabel los ligt, voor een kabel met een extra enkele of dubbele mantel. Wij hebben verschillende uitvoeringen en merken optische kabels 10 meter op voorraad.

Voor lange afstanden: optische kabel 10 meter

Wil je een audiosignaal over een lange afstand van de ene naar de andere kamer transporteren en niet inleveren op kwaliteit, dan is een digitale optische kabel 10 meter een goede keus. Je kunt deze kabel direct aansluiten op de digitale in- en uitgang van je audio-installatie. Heeft een van beide installaties geen optische aansluiting, gebruik dan een optische omvormer om het signaal naar een optisch signaal om te zetten. De digitale optische kabel 10 meter is in kringen van audioliefhebbers bijzonder populair geworden. Met de komst van de mogelijkheid om audiocomponenten digitaal optisch op elkaar aan te sluiten werden enkele problemen uit het verleden geëlimineerd, waardoor de hoge kwaliteit van een audiosignaal, ook bij transport over langere afstanden behouden blijft. Veel audio wordt tegenwoordig digitaal opgeslagen. Naast een besparing in opslagruimte en kosten blijft de hoge kwaliteit van het oorspronkelijke audiosignaal behouden. Om de hoge kwaliteit bij transport van een audiosignaal niet aan te tasten, kiezen veel op kwaliteit gerichte audio-enthousiasten voor digitaal transport van het audiosignaal. Dit inclusief de verbinding naar de eindversterker. Door te kiezen voor een digitale optische koppeling in plaats van een elektrische verbinding komen problemen met elektromagnetische interferentie niet meer voor.

Hoe werkt een optische verbinding?

Om een digitaal audio signaal door een optische kabel 10 meter te kunnen transporteren, wordt het elektronische digitaal audiosignaal door een laserdiode in lichtpulsjes omgezet. De lichtpulsjes worden op de ingang van een optische kabel gericht, die het signaal naar de ontvanger transporteert. Een optische kabel 10 meter is speciaal gemaakt om digitale lichtpulsjes van de ene audiocomponent naar de andere component te transporteren. In tegenstelling tot een elektrische audiokabel is hier geen koperdraad voor nodig. Om de lichtpulsjes te transporteren wordt een lichtgeleider gebruikt. De lichtgeleider is gemaakt van kunststof of glasvezel. Licht dat via de ingang van de kabel de lichtgeleider instraalt, wordt door de optische eigenschappen van de lichtgeleider (door de binnenwanden) gereflecteerd. Dit zorgt ervoor dat er geen licht uit de kabel kan weglekken. Het licht wordt keer op keer gereflecteerd tot het bij de uitgang van de kabel komt, waar het de geleider kan verlaten. In het ontvangende apparaat schijnen de lichtpulsjes die uit het uiteinde van de kabel komen op een lichtgevoelige halfgeleider. Deze zet de lichtpulsjes weer om in een elektronisch digitaal signaal waarna het verder verwerkt wordt. Beide uiteinden van een optische kabel 10 meter zijn voorzien van een optische Toslink connector.

Opbouw van een optische kabel 10 meter

Bij korte kabels wordt er gekozen voor een tot een dunne vezel getrokken kunststof lichtgeleider. Een kunststof lichtgeleider werkt prima voor een korte afstand, maar is door de interne demping van het signaal niet geschikt voor lange afstanden. Bij lange afstand komt er te weinig licht aan de andere kant aan om een betrouwbare verbinding tot stand te brengen. Voor lange kabels, bijvoorbeeld een optische kabel 10 meter, wordt een glasvezel lichtgeleider toegepast. Glasvezel heeft een lagere dempingsfactor waardoor er bij een lange vezel voldoende licht aan de andere kant aankomt voor een betrouwbare verbinding. De vezel is omhuld door een mantel die ervoor zorgt dat de dunne vezel niet snel beschadigd raakt. Om de optische kabel 10 meter nog robuuster te maken wordt deze vaak voorzien van één of meerdere extra mantels. Extra bescherming is belangrijk bij kabels voor mobiel en tijdelijk gebruik en op plaatsen waar mensen met schoenen op de kabel kunnen gaan staan. Zorg bij het gebruik van een optische kabel ervoor dat deze nooit een te scherpe bocht maakt. De lichtgeleider in de kabel kan hierdoor knikken waardoor de lichtdoorvoer aanzienlijk vermindert.

Toslink de optische kabel connector

Om een optische kabel 10 meter eenvoudig met een audio component te koppelen is een optische kabel aan beide uiteinden van een speciale optische connector voorzien. Deze connector staat bekend als Toslink connector. De Toslink connector is door de audio apparatuur fabrikant Toshiba ontwikkeld toen zij als eerste optische kabels voor het koppelen van hun nieuwste CD speler en eindversterker op de markt brachten. Andere fabrikanten hebben de Toslink connector overgenomen waarna het snel de wereldwijde standaard voor optische kabels werd. Een Toslink kabel herken je aan het karakteristieke metalen puntje waar het uiteinde van de optische kabel in zit.

Meer soorten connectoren voor de optische kabel 10 meter

Naast de standaard Toslink connector (die te herkennen is aan de vierkante basis) is er ook de mini Toslink connector. Deze is ontwikkeld als ruimtebesparend alternatief. In mobiele apparatuur wordt de mini Toslink aansluiting vaak gecombineerd met de 3,5mm audio jack. De mini Toslink connector lijkt daardoor veel op een 3,5mm analoge audio jack, maar is iets langer. Heb je weinig ruimte achter je audio-installatie, neem dan geen risico door de optische kabel 10 meter een scherpe bocht te laten maken. Een eenmaal geknikte optische kabel 10 meter kan niet meer voldoende licht transporteren en daardoor niet meer een betrouwbare verbinding garanderen. Gebruik in deze situatie een haakse optische verloopstekker om de kabel zonder scherpen bochten aan te sluiten.

Vragen en advies

Heb je vragen over optische kabel 10 meter, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische kabel 10 meter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links