1 meter optische kabels

Optische kabels zijn niet meer weg te denken bij een moderne audio-installatie. Ze zijn ideaal om verschillende audiocomponenten op een hoogwaardige manier aan elkaar te koppelen. Een digitale optische verbinding biedt altijd de hoogste kwaliteit digitale audio verbinding. Een optische verbinding is niet gevoelig voor elektromagnetische interferentie, waardoor het signaal altijd storingsvrij wordt overgedragen. Het maakt daarbij niet uit of je optische kabel gebruikt voor een stereosignaal of een surround 5.1 of 7.1 signaal. We leveren korte optische kabel 1 meter van verschillende merken. Daarnaast kun je kiezen uit kabels met standaard of mini Toslink connectors.

Wat is een optische kabel 1 meter?

Een optische kabel 1 meter transporteert net als gewone kabel een audiosignaal van de ene audiocomponent naar de andere audiocomponent. In tegenstelling tot een gewone kabel die een signaal elektrisch overdraagt, doet een optische kabel dat digitaal met lichtpulsjes. In de audiowereld heeft de digitale optische kabel het duidelijk gewonnen van de digitale coaxiaal kabel. Het grote voordeel van een signaal via een optische kabel 1 meter is dat het niet verstoord kan worden door elektromagnetische interferentie. Omdat een optische kabel een goede isolator voor elektriciteit is, zijn er geen vervelende aardlussen die onverwacht brom in het signaal veroorzaken. Een optische kabel 1 meter is voorzien van een Toslink connector. De Toslink connector dankt zijn naam aan audiofabrikant Toshiba. In de jaren tachtig heeft Toshiba de Toslink connector ontwikkeld voor het optisch linken van hun cd speler en audioversterker. De naam Toslink is een samentrekking van Toshiba en link. Aan een optische kabel 1 meter zitten altijd male Toslink connectors. Dit kan een standaard Toslink connector zijn of een mini Toslink connector. Er zijn verloopstekkertjes van standaard naar mini Toslink. Het is ook mogelijk om een optische kabel 1 meter te verlengen met een andere kabel met een Toslink koppelstukje.

Hoe zit optische kabel in elkaar?

De kern van een optische kabel 1 meter is een lichtgeleider. Dit kan een kunststof lichtgeleider of een glasvezel lichtgeleider zijn. Voor korte afstand voldoet de kunststof lichtgeleider. Voor lange afstanden heeft een kunststof lichtgeleider een te hoge demping. De lichtpulsjes worden dan dusdanig verzwakt dat ze door het ontvangende apparaat niet meer te decoderen zijn. Daarom wordt voor langere optische kabels glasvezel gebruikt om de lichtpulsjes te transporteren. Om ervoor te zorgen dat de optische geleider niet kan beschadigen, zit deze in een stevige omhulling. Zorg er bij het gebruik van een optische kabel wel voor dat je de kabel niet te ver buigt. Dit kan de interne lichtgeleider beschadigen waardoor een hoge demping optreedt en er te weinig signaal bij het ontvangende apparaat aankomt. Heb je weinig ruimte achter je audioapparatuur gebruik dan een haakse Toslink verloopstekker om te voorkomen dat je optische kabel 1m scherp buigt en beschadigd raakt. Optische kabels 1 meter worden geleverd met een enkele mantel die van extra mantels voorzien kan worden. Wil je een kabel die niet snel beschadigen kan, kies dan een kabel met een extra of dubbele mantel.

Optische kabel 1 meter: Toslink aansluiting

Er zijn twee verschillende soorten Toslink connectors. De standaard en de mini Toslink connector. De standaard Toslink connector kun je herkennen aan het rechthoekige uiteinde. Hier steekt een metalen pen uit waar het uiteinde van de lichtgeleider in zit. Steek de standaard Toslink in de Toslink connector van een audiocomponent en druk hem voorzichtig aan tot deze vastklikt. Na het vastklikken is de verbinding gemaakt. De tweede variant is de mini Toslink connector. Deze is speciaal ontwikkeld voor kleine apparaten zoals mobiele opname- en weergaveapparatuur zoals HD audio recorders en laptops. De mini Toslink connector lijkt sprekend op een 3,5 mm audio Jack, maar is iets langer. Op veel draagbare apparaten wordt, om ruimte te besparen, de analoge elektrische uitgang en de digitale optische uitgang gecombineerd. Je kunt dus of een analoge 3,5 jack plug in de uitgang steken of een mini Toslink kabel. De eerste geeft een analoog stereogeluid en de tweede geeft een superieur digitaal optisch signaal. Let er bij het uitzoeken van je optische kabel 1 meter op, wat voor optische aansluiting op de apparaten zit. Zodat je een kabel bestelt met aan beide uiteinden een connector die op je apparatuur past. We verkopen kabels met twee standaard male Toslink connectors, een standaard male connector of een mini Toslink connector of twee mini connectors.

Optische kabel, hoe werkt het?

In audioland zijn digitale optische verbinden populair geworden en dat is geen verrassing. Door de snelle technische ontwikkelingen van de afgelopen decennia wordt steeds meer audio digitaal opgeslagen. Ook het transport wordt digitaal gedaan. Digitale audio heeft veel voordelen. Je kunt veel muziekbestanden in een klein volume opslaan. Denk hierbij aan de moderne walkman waar in een klein apparaatje vele honderden nummers opgeslagen kunnen worden. Digitale audio kan gemakkelijk zonder kwaliteitsverlies over het internet getransporteerd worden. Om de hoge kwaliteit van het signaal zolang mogelijk te bewaren is het een goed idee om het digitale signaal tussen de verschillende audiocomponenten digitaal te transporteren. Een digitaal audiosignaal kan op twee manieren via een kabel getransporteerd worden. De eerste optie is elektrisch met spanningspulsjes. Hiervoor wordt in de audiowereld een coaxiaal kabel gebruikt met aan beide uiteinden een tulp plug. De tweede manier is optische met licht pulsjes via een optische kabel 1 meter. Hiervoor wordt een lichtgeleidende kabel gebruikt met aan beide kanten een male Toslink connector.

Vragen en advies

Heb je vragen over optische kabel 1meter, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische kabel 1 meter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links