Optische verloopstekkers

Gebruik een haakse Toslink optische verloopstekker bijvoorbeeld voor situaties waarin je weinig ruimte achter je audioapparatuur hebt. Bij het gebruik van een optische kabel is het belangrijk dat deze niet knikt of een te scherpe bocht maakt. Dit kan de lichtgeleider in de kabel beschadigen, waardoor de kabel de digitale audio lichtpulsjes niet meer kan geleiden. Draagbare audioapparatuur is vaak uitgerust met ruimtebesparende gecombineerde elektrische en mini Toslink aansluiting. Sluit deze aan met een optische kabel die voorzien is van een mini Toslink connector. Heb je deze niet, maar wel een normale Toslink kabel? Koop ook in die situatie een optische verloopstekker.

Wat is een optische verloopstekker?

Een optische verloopstekker heb je nodig in specifieke situaties. Voor het aansluiten van een optische kabel is een connector nodig die geen elektrisch signaal, maar een lichtsignaal geleidt. De Toslink connector is een universele connector voor het aansluiten van optische kabel op audioapparatuur. Het elektronicamerk Toshiba is de bedenker van de Toslink connector. Toslink is een samentrekking van het woord Toshiba en Link. Deze connector werd in 1983 voor het eerst gebruikt op de door Toshiba ontwikkelde CD speler en de audioversterker. De Toslink connector werd al snel door andere fabrikanten gebruikt en is uitgegroeid tot de internationale norm voor optische audio connectors. De Toslink connector is eenvoudig te herkennen aan het rechthoekig kunststof uiteinde, waar een metalen pennetje uitsteekt. Dit pennetje bevat het uiteinde van de optische geleider. Een Toslink aansluiting is eenvoudig te herkennen aan de vierkante opening. Aansluiten gaat eenvoudig door de Toslink connector in de aansluiting te steken tot deze vastklikt. Toch zijn er situaties waarbij een optische verloopstekker nodig is. Bijvoorbeeld wanneer de kabel in de weg zit. Ook wanneer er sprake is van twee verschillende connectoren heb je een optische verloopstekker nodig.

Wanneer een optische verloopstekker gebruiken?

Door de opmars van de digitale techniek is het goedkoop en eenvoudig om data digitaal op te slaan. Door de opmars van internet is het eenvoudig en goedkoop om data digitaal van het ene naar het andere punt te transporteren. Veel signaalbronnen zoals radio en TV die vroeger analoog waren, zijn tegenwoordig gedigitaliseerd. Door moderne signaalconversiemethodes is het mogelijk om een signaal met veel hogere kwaliteit digitaal over te dragen dan met een analoog signaal mogelijk was. De moderne chiptechnologie heeft het mogelijk gemaakt om analoge signalen in een hoge kwaliteit en resolutie naar een digitaal signaal om te zetten. Om het signaal weer voor het menselijke oor hoorbaar te maken, is het nodig om de digitale enen en nullen in een analoog signaal te vertalen. Dankzij dezelfde moderne chiptechnologie, is het mogelijk om dit digitale signaal tegen relatief lage kosten weer naar een analoog signaal om te zetten. Dit analoge signaal kan dan versterkt worden en via een luidspreker worden weergeven. Dankzij de digitale techniek wordt de hoge kwaliteit tijdens opslag en transport niet meer aangetast. Toch is het soms nodig om een optische verloopstekker te gebruiken. Het gebruik van een optische verloopstekker heeft geen invloed op het signaal.

Digitale aansluitingen via Toslink connectoren

Digitale signaaloverdracht kan op twee manieren worden gedaan. De meest eenvoudige is elektronisch. Bij elektronische signaaloverdracht worden de digitale enen en nullen als elektrische pulsjes verstuurd. Voor korte afstanden is dit een ideale manier van signaaloverdracht omdat de elektrische digitale pulsjes eenvoudig door chips gemaakt en verwerkt kunnen worden. Een nadeel van elektrische signalen is de gevoeligheid voor interferentie van andere elektrische signalen. Dit is belangrijk als je een elektronisch signaal over een langere afstand van het ene naar het andere apparaat wilt vervoeren. In dat geval is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een goed afgeschermde kabel, om interferentie en het oppikken van lichtnetbrom te voorkomen. Een tweede manier om digitale audiosignalen van het ene naar het andere apparaat over te dragen is optisch. Hiervoor worden de elektrische enen en nullen door een laserdiode in lichtpulsjes omgezet. Deze lichtpulsjes worden door een lichtgeleider van het ene naar het andere apparaat getransporteerd. Daar aangekomen worden de lichtpulsjes door een lichtgevoelige halfgeleider weer in elektronische digitale enen en nullen omgezet. Deze elektronische enen en nullen kunnen daarna eenvoudig door de halfgeleider in de chips van het ontvangende apparaat verwerkt worden. Hierbij is het soms nodig om een optische verloopstekker te gebruiken.

Transport van optische signalen

Om een elektrisch signaal van het ene apparaat naar het andere over te brengen, gebruik je een geleidende kabel van koper. Voor audiosignalen wordt hier vaak een afgeschermde kabel gebruikt om elektromagnetische interferentie te voorkomen. Voor een digitaal optisch signaal heb je een kabel nodig die de lichtpulsjes van het ene naar het andere apparaat transporteert. Deze optische kabel bestaat uit een lichtgeleider met daaromheen een beschermde mantel. Deze mantel geeft de kabel mechanische stevigheid. Een optische kabel heeft geen elektromagnetische afscherming nodig omdat lichtpulsjes niet gevoelig zijn voor elektromagnetische interferentie. Deze eigenschap maakt de optische kabel populair. Voor de relatief korte afstanden bij overdracht van audiosignalen worden kunststof optische geleiders gebruikt. Kunststof optische geleiders zijn goedkoop, maar hebben een redelijk hoge demping per meter kabel. Demping is voor digitale signalen geen probleem. Is het signaal sterk genoeg, dan kan de ontvanger het in een betrouwbare serie enen en nullen omzetten. Er treedt geen kwaliteitsverlies op. Wordt het digitale optische signaal teveel verzwakt, dan is het niet te decoderen en komt geen verbinding tot stand. Voor langere afstanden wordt de iets duurdere glasvezel kabel gebruikt. Het gebruik van een optische verloopstekker heeft geen invloed op de kwaliteit van het signaal.

Welke optische verloopstekker kiezen?

Er zijn meerdere types optische verloopstekker. We noemden eerder al de optische verloopstekker in een haakse uitvoering. Deze optische verloopstekker wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je een aansluiting op een apparaat moet maken die (kort) tegen de muur is gemonteerd. Wil dit type optische verloopstekker bij ons online bestellen, let dan even op. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Zo hebben wij een optische verloopstekker met een gewone Toslink connector en een ander type optische verloopstekker met een mini Toslink connector. Heb je geen haaks verloop nodig, dan kun je ook kiezen voor een optische verloopstekker in de vorm van een recht verloopplugje. Ook deze zijn er in meerdere uitvoeringen. Naast de normale Toslink connector is er ook de mii Toslink connector. Deze lijkt sprekend op de bekende 3,5 analoge audio jack. De mini Toslink connector wordt gebruikt op mobiele apparaten waar elektrische analoge uitgang en digitale optische uitgang tot een connector gecombineerd worden. Door een standaard Toslink van een optische verloopstekker te voorzien, past deze in een mini Toslink aansluiting.

Vragen en advies

Heb je vragen over een optische verloopstekker, heb je vragen over welke van onze optische verloopstekkers te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische verloopstekker te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed Overzichtelijk en makkelijk en snelle levering, precies wat ik zocht. 9,6
Uitstekend Dankzij de productinformatie kon ik precies vinden welke kabel ik nodig had en kon hem de volgende dag al aansluiten. 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links