Optische splitters
Bij het aansluiten van audiocomponenten kun je de situatie tegenkomen waarin je het optische audio signaal dat uit een apparaat komt op meerdere ingangen van andere apparaten wilt aansluiten. Het is natuurlijk niet handig om de optische kabel steeds uit het ene apparaat te trekken en weer aan te sluiten op een ander apparaat. Voor deze situaties is de optische splitter de ideale oplossing. Sluit de optische audiosplitter aan op de uitgang en de splitter zorgt ervoor dat je twee of meer optische signalen tot je beschikking hebt. Deze kun je met een optische kabel op andere apparaten aansluiten. Er zijn twee soorten optische splitters, ieder met hun eigen voor- en nadelen.
Waarom optische audio verbindingen
In de audiowereld wordt de digitale optische audioverbinding steeds populairder. Dat is niet voor niets. Veel audio wordt tegenwoordig digitaal opgeslagen. Het is daarom een goed idee om het audiosignaal tussen audiocomponenten ook digitaal te transporteren. Digitale audiosignalen kunnen als elektrische pulsjes via een coax kabel of als lichtpulsjes via een optische kabel getransporteerd worden. Optische kabel is iets duurder, maar geeft minder kans op storingen. Omdat het signaal uit lichtpulsjes bestaat, kan het niet door elektromagnetische velden verstoord worden. Omdat een optische kabel een prima isolator voor elektriciteit is, kunnen er ook aardlussen ontstaan die aanleiding kunnen zijn voor vervelende bromsignalen.
Passieve optische splitter
De passieve optische splitter maakt gebruik van de Fused Biconical Taper (FBT) techniek waarbij twee glasvezels ontdaan worden van hun coating en verhit worden. Daarna worden ze uitgerekt en de uiteinden worden in elkaar gedraaid. Op deze manier ontstaat er een Y constructie. Deze Y constructie werkt als optisch splitter. Wordt er een optisch signaal op de poot van de Y constructie aangesloten, dan verdeelt het optische signaal zich netjes over de twee vezels die de uiteinden van Y vormen. De drie uiteinden van de Y worden van een Toslink connector voorzien en het geheel wordt in een kunststof behuizing gemonteerd.
Passieve optische splitter voordelen
Een optische splitter heeft het grote voordeel dat deze geen netspanning nodig heeft. Het signaal wordt op een passieve optische manier gesplitst, van één ingangssignaal naar twee aparte uitgangssignalen. Deze splitter is volledig optisch waardoor er geen storing kan ontstaan door elektromagnetische interferentie. Door het ontbreken van elektronische componenten en een netspanningsadapter ontwikkelt deze splitter ook geen warmte. Door deze eigenschappen is deze splitter eenvoudig overal in te zetten en weg te werken. Je kunt deze splitter dus ook veilig gebruiken bij slecht bereikbare kabels, achter een muur of boven een plafond. Een passieve splitter is een voordelige keus voor situaties waar je een uitgangssignaal wilt splitsen om het gelijktijdig aan te sluiten op twee verschillende audiocomponenten.
Passieve optische splitter nadelen
Het optische signaal wordt verdeeld over twee optische uitgangen. Hierdoor wordt het optische signaal in tweeën gesplitst. Elke uitgang krijgt dus maar de helft van de intensiteit van het optische signaal. Voor korte optische kabels tot is dat geen probleem. Bij lange kabels kan onder ongunstige omstandigheden het signaal wegvallen. Je kunt dit testen door de lange kabel zonder optische splitter op je audiocomponenten aan te sluiten. Werkt de verbinding dan nog steeds niet, dan ligt het wellicht aan de optische kabel zelf. Test de verbinding dan met een andere, liefst wat kortere kabel. Werkt je verbinding dan nog steeds niet, dan is er een andere oorzaak. Wellicht staat er iets niet goed ingesteld op een van je audiocomponenten.
Actieve optische splitter
Een actieve optische splitter zet het digitale optische signaal na ontvangst om in een elektrisch digitaal signaal. Deze omzetting wordt gedaan met een lichtgevoelige halfgeleider. Het audiosignaal blijft digitaal waardoor de hoge kwaliteit van het signaal behouden blijft. Het elektronische signaal wordt daarna gesplitst, om over twee of meer uitgangen verdeeld te worden. Bij de uitgang aangekomen, wordt het elektronische digitale audiosignaal weer omgezet naar een digitaal optisch signaal. Deze omzetting wordt gedaan met een laserdiode. Via de uitgang Toslink connector kan een optische kabel op het gesplitste signaal worden aangesloten. Actieve optische splitters worden geleverd met twee, vier of nog meer uitgangen. Wil je de mogelijkheid hebben om in de toekomst meerdere audio componenten van het zelfde signaal te voorzien, kies dan voor een model met minimaal vier uitgangen.
Voordelen van een actieve optische splitter
Een actieve optische splitter heeft een aantal aantrekkelijke voordelen boven de passieve variant. Omdat bij een actieve optische splitter elke uitgang zijn eigen laserdiode heeft, kan zonder problemen op elke uitgang een lange optische kabel worden aangesloten. Dit is vooral in situaties waar apparatuur ver van elkaar verwijderd staat een groot voordeel. Je kunt de actieve optische splitter niet alleen als splitter inzetten, maar ook als signaalversterker. Op zowel de ingang als de uitgang kun je de voor Toslink maximaal toegestane lengte optische kabel aansluiten. Zo kun je dus tweemaal de normale afstand afleggen en eenvoudig ver van elkaar staande audio apparatuur met een optische kabel koppelen. Een actieve optische splitter heeft een adapteraansluiting om de ingebouwde elektronica van energie te voorzien. In de artikelomschrijving staat vermeld of er een adapter meegeleverd wordt.
Nadelen van een actieve optische splitter
De actieve optische splitter heeft weinig nadelen. Een belangrijk punt om op te letten is de energievoorziening door middel van een lichtnetadapter. Je hebt dus een lichtnetaansluiting nodig op het punt waar je de optische splitter wilt plaatsen. Zowel de adapter als de actieve optische splitter kunnen warm worden. Zorg ervoor dat ze hun warmte kwijt kunnen. Dit type optische splitter is daarom minder geschikt voor inbouwen in bijvoorbeeld een plafond. Gebruik in die situaties een passieve optische splitter. De actieve optische splitter werkt maar een kant op. Dit type kan niet gebruikt worden om ingangssignalen te bundelen en op een optische ingang aan te sluiten. In zo’n situatie kun je beter een optische schakelaar gebruiken, waarmee je tussen de verschillende optische audiosignalen kunt kiezen.
Vragen en advies
Heb je vragen over een optische splitter, heb je vragen over welke van onze optische splitters te kiezen of wens je een meer technische vraag over een optische splitter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.
Kunnen wij jou helpen?